Bryton voorziet Deceuninck - Quick-Step van fietscomputers

2019-03-22
Bryton voorziet Deceuninck - Quick-Step van fietscomputers
Bryton voorziet Deceuninck - Quick-Step van fietscomputers

De Taiwanese fietscomputerfabrikant Bryton maakt dit seizoen zijn entree in het profpeloton. Het Belgische WorldTour-team van Patrick Lefevere zal tijdens trainingen en wedstrijden kiezen voor de Aero 60, de eerste aerodynamische fiets-gps van Bryton.

Dit seizoen geen Garmin meer voor de renners van Deceuninck - Quick-Step. De blauwe armada, die vorig jaar een recordaantal van 77 zeges boekte, stapt over naar het minder bekende Bryton. De in Taipei gevestigde fabrikant maakt al enkele jaren prijsvriendelijke fietscomputers met gps-functie. 'The Wolfpack' mag uiteraard uitpakken met het topmodel Aero 60, dat met zijn gestroomlijnde design en mount doet denken aan de Wahoo Elemnt Bolt

BEDRIJF IN VOLLE GROEI

"We zijn verheugd om samen te werken met een bedrijf dat in volle groei is, ook omdat Bryton ons ziet als de beste optie voor verdere ontwikkeling van hun producten", klinkt het bij Lefevere, CEO van Deceuninck - Quick-Step. "Ik ben ervan overtuigd dat deze overeenkomst goed is voor ons team en voor Bryton." 

Ook bij Bryton zijn ze in de wolken met het partnerschap met 's werelds beste wielerploeg van 2018. "Dit is een ongelooflijke kans voor Bryton", vertelt Samuel Wang, CEO van Bryton. "We werken al sinds onze oprichting samen met professionele wielrenners, maar nu zijn het zelfs de besten van de wereld. Deceuninck - Quick-Step wordt voor ons een inspiratiebron om de beste items op de markt te brengen." 

EERSTE AEROMODEL VAN BRYTON

De Aero 60 bevat meer dan 80 functies, ANT+ en Bluetooth Smart-compatibiliteit, een gps-functie met Amerikaanse satellieten, Galileo en Glonass-verbinding, een 2.3" zwart-wit scherm én een royale accuduur van 32 uur. Net zoals de Wahoo Elemnt Bolt krijgt de Aero 60 een aerodynamisch jasje en bijpassende aeromount. Het mag dan wel het vlaggenschip zijn van Bryton, maar toch blijft de prijs voor het toestel nipt onder de 200 euro. Profmateriaal met een betaalbaar prijskaartje: zo hebben we het graag!

09.01.2019 | Matthias Maerevoet - Cycling.be

Bryton voorziet Deceuninck - Quick-Step van fietscomputers
Bryton voorziet Deceuninck - Quick-Step van fietscomputers

CANYON//SRAM Racing nieuwe partner van Tacx

2019-01-18
CANYON//SRAM Racing nieuwe partner van Tacx
CANYON//SRAM Racing nieuwe partner van Tacx

CANYON//SRAM Racing nieuwe partner van Tacx

Wat een goede manier om het jaar te starten! CANYON//SRAM Racing en Tacx hebben bekend gemaakt dat ze de komende drie jaar zullen samenwerken. Het professionele Duitse vrouwenteam met renners als Kasia Niewiadoma, Hannah Barnes en Elena Cecchini zullen trainen en rijden met Tacx indoor trainers, bidons en bidonhouders.

Het team zal de NEO 2 Smart gaan gebruiken voor hun warming up en trainingssessies. Het neusje van de zalm onder de indoor trainers wordt niet alleen geprezen om zijn specificaties, maar ook vanwege zijn unieke eigenschappen zoals Road feel, Dynamic inertia en Descent simulation. Dit zorgt voor een hele nieuwe dimensie tijdens het indoor trainen en maakt het de ideale partner voor trainingssoftware zoals Zwift, een bedrijf waar CANYON//SRAM Racing nauw mee samenwerkt. Het team gebruikt de Zwift Academy als platform om elk jaar een nieuwe renner te scouten. Afgelopen maand won Ella Harris uit Nieuw-Zeeland de 2018 editie en zij zal dit seizoen aansluiten bij het team. De 20-jarige wist zo’n 5.000 Zwift Academy-deelnemers te verslaan en is hiermee de derde renner die op deze manier een profcontract krijgt aangeboden door het team. 

Ronny Lauke, teammanager van CANYON//SRAM Racing is blij met deze nieuwe samenwerking. “Ik kijk echt uit naar dit partnership. Tacx heeft een goede naam opgebouwd binnen het profpeloton,” vertelde hij. “Daarnaast is het geweldig dat onze renners kunnen trainen op de meest krachtige en nauwkeurigste fietstrainer van het moment. De nieuwe Pedaalslag-analyse stelt hen tevens in staat om hele specifieke trainingen uit te voeren.”

“Het is goed om te zien dat een bekend team als CANYON//SRAM Racing voor de producten van Tacx kiest,” aldus Koos Tacx, CEO van Tacx. “Het is zonder twijfel dat ze een sterk team hebben. Je wint niet zomaar de ploegentijdrit op het WK zoals zij onlangs voor elkaar kregen in Innsbrück. Ze worden alleen maar beter en we hopen dat ze deze stijgende lijn zullen doorzetten. Daarnaast promoten ze het professionele damesfietsen en dat kan ik alleen maar toejuichen.“

Komende maand trappen ze het seizoen af tijdens de Setmana Ciclista Valenciana waar ze hun kracht en nieuwe look zullen tonen.

Wahoo KICKR Power Trainer vs. Tacx Neo Smart T2800

2018-12-14
Wahoo KICKR Power Trainer vs. Tacx Neo Smart T2800
Wahoo KICKR Power Trainer vs. Tacx Neo Smart T2800

Voor een indoor fietstraining met de meest realistische weerstand en naadloze reactie op applicaties kies je tussen de Wahoo KICKR Power Trainer en de Tacx Neo Smart. Deze Direct Drive fietstrainers bieden je allerhande mogelijkheden om interactief te trainen in je eigen huiskamer. Ondanks dat je met beide apparaten een topklasse product aanschaft, zijn er enkele verschillen.

Geluidsniveau: Een belangrijk verschil tussen de Tacx Neo Smart en de Wahoo KICKR is het vliegwiel dat de weerstand simuleert. De Neo Smart heeft een virtueel vliegwiel, wat betekent dat de weerstand computergestuurd is. De Wahoo KICKR heeft een fysiek vliegwiel dat weerstand geeft. Hierdoor is het geluid dat beide apparaten maken verschillend. Bij de Neo Smart hoor je de spoel van het magneetsysteem, terwijl je bij de KICKR het vliegwiel hoort draaien. Ondanks dat is de geluidsproductie van beide fietstrainers minimaal. Waar de Wahoo KICKR op lage snelheden en als je je benen stilhoudt iets luider is, is de Tacx wat beter te horen wanneer je op topsnelheid fietst. Deze verschillen zijn echter minimaal.

Nauwkeurigheid: Wanneer je graag op wattage traint wil je dat de ingebouwde vermogensmeter van je fietstrainer nauwkeurig is. Wat dat betreft ontlopen de KICKR en de Neo Smart elkaar weinig. Het nauwkeurigheidspercentage van de Neo Smart ligt net onder de 1%, waar de KICKR rond de 2% zit. Dit betekent dat de meting van je vermogen hooguit met 2% afwijkt van wat je daadwerkelijk trapt. Hierdoor houd je met beide fietstrainers zeer goed bij wat de intensiteit en effectiviteit van je inspanning was.

Weerstand en hellingshoek: Met de laatste update van de Wahoo KICKR heeft het apparaat een kleine slag gemaakt op het gebied van weerstand. Dat betekent dat zowel de Neo Smart als de KICKR nu een maximale weerstand van 2200 Watt heeft. De fietstrainer van Tacx biedt je wel een hellingshoek die kan oplopen tot 25%, waar de trainer van Wahoo tot 20% simuleert. Ondanks dat de gemiddelde fietser op 20% al zeer veel moeite heeft, kies je voor een loodzware klimtraining dus voor de Tacx Neo Smart.

Interactiviteit: Zowel de Tacx Neo Smart als de Wahoo KICKR is te gebruiken in combinatie met de meest populaire applicaties op de markt. Zo combineer je de trainers onder andere met Zwift, TrainerRoad of Kinomap. Beide apparaten reageren vrijwel naadloos op de applicaties, zodat je ook subtiele verschillen in weerstand haast direct in je benen voelt.

Conclusie: De topklasse fietstrainers van Wahoo en Tacx liggen qua prestaties en mogelijkheden ontzettend dicht bij elkaar. Beide trainers zijn zeer stil, bieden interactieve mogelijkheden en een maximale weerstand die professionele wielrenners zal doen zweten. Zelfs de prijs van beide producten ligt dicht bij elkaar. Je kiest voor een specifieke fietstrainer wanneer je een belangrijke eis hebt waaraan het apparaat moet voldoen. Gebruik je de trainer ook graag zonder stroom buiten voor je warming up of zoek je een zeer steile hellingshoek, kies dan voor de Tacx Neo Smart. Wil je de trainer compact opbergen en makkelijk vervoeren, kies dan voor de Wahoo KICKR.

"Favero Assioma DUO - dubbelzijdige vermogensmeter"

2018-12-08
"Favero Assioma DUO - dubbelzijdige vermogensmeter"

De installatie van de Assioma DUO vermogensmeter kan worden vergeleken met een pedaalwissel. U heeft geen speciaal gereedschap nodig om de Assioma op uw fiets te monteren. De montage is zeer eenvoudig uit te voeren. Mocht u echter vragen hebben over de installatie, dan vindt u bij de levering een montage- en bedieningshandleiding.

Nieuw aan de Assioma DUO vermogensmeter is dat hij niet alleen over de ANT+ technologie beschikt. Nu kunt u de vermogensmeter ook via Bluetooth aansluiten op uw fietscomputer of smartphone (iOS en Android). Zo heeft u verschillende mogelijkheden om uw Assioma vermogensmeter aan te sluiten op een apparaat.

Net als bij het vorige model bePRO heeft de Assioma DUO vermogensmeter ook een ronde sensor op elk pedaal. Omdat de Assioma DUO een tweezijdige vermogensmeter is, meet hij de rechter- en linkerzijde. Hiermee kunt u uw rechter en linker prestatiewaarden afzonderlijk bekijken op uw fietscomputer of smartphone. Een ander voordeel van Assioma aan beide zijden is dat je een mogelijke dysbalans kunt detecteren. Met een tweezijdige vermogensmeter kunt u specifieker en nauwkeuriger trainen.

De Assioma DUO vermogensmeter overtuigt door zijn meetnauwkeurigheid. Favero biedt dus een grote consistentie en stabiliteit. De meetnauwkeurigheid is optimaal voor toepassingen op de weg en is klaar voor gebruik bij elke temperatuur tussen -10° en +60° graden. De meetnauwkeurigheid is +/- 1%.

De Assioma overtuigt door zijn robuustheid, stabiliteit en gewicht. De Assioma DUO weegt slechts 149,5 gram per pedaal (met batterij) en is daarmee een van de lichtste en meest compacte vermogensmetern pedalen. Omdat de technologie van de vermogensmeter volledig ingekapseld is, is hij extreem schokbestendig en volledig waterdicht.

De Assioma vermogensmeter heeft een oplaadbare batterij. Als de Assioma eenmaal opgeladen is, kunt u de Assioma vermogensmeter minimaal 50 uur gebruiken. Met de 2 meter lange USB-kabel kunt u de Assioma vermogensmeter direct aan het stuur opladen. De laadkabel heeft een magnetische stroomaansluiting.

U overweegt een Favero Assioma vermogensmeter te kopen, maar heeft u nog niet genoeg informatie en beoordelingen? Kom ze bij ons testen.

De Favero Assioma is ook verkrijgbaar in een eenzijdige versie (Assioma UNO).

Specificaties

"Favero Assioma DUO - dubbelzijdige vermogensmeter"

Hoe kies je de juiste indoortrainer?

2018-10-19
Hoe kies je de juiste indoortrainer?
Hoe kies je de juiste indoortrainer?

De winter klopt op de deur. Om fit te blijven en straks klaar te zijn voor het nieuwe seizoen kiezen veel renners ervoor om binnen te gaan trainen. Maar… hoe kies je de juiste trainer? De hamvraag die je jezelf daarbij moet stellen is: wat is je doel? Wij helpen je op weg.

 

Basic of interactief?

Train je alleen om een beetje in shape te blijven, dan volstaat over het algemeen een basic trainer. De weerstand stel je hierbij gewoon handmatig in. Voor de meesten is dit alleen wat saai en dit kan de koude maanden dan ook nog eens langer laten duren. Het instapmodel voor een basix trainer met een hoge kwaliteit is de Tacx Blue Matic.

Een interactieve trainer biedt een uitkomst als je wat meer plezier zoekt in het trainen. Ook als je traint voor een specifiek doel komt deze van pas. Het instapmodel voor een interactieve trainer met een hoge kwaliteit is de Tacx Vortex Smart.

 

Direct drive of met achterwiel?

Bij een direct drive plaats je jouw fiets zonder achterwiel op de trainer, je zet hem direct op de cassette.

Bij een trainer met achterwiel wordt de weerstand via een rolletje op het achterwiel gezet. Direct drives zijn over het algemeen stiller, nauwkeuriger en gemakkelijker in gebruik.

 

Welke trainer je dan precies nodig hebt, is met name afhankelijk van je niveau en welke kwaliteiten je wilt trainen. Ben je bijvoorbeeld een sprinter of klimgeit? Sprinters kiezen met name voor trainers die een hoog vermogen kunnen leveren, terwijl klimgeiten kijken naar de maximale helling die de trainer realistisch kan simuleren.

Daarnaast zie je dat bij trainers wordt gerept over de grootte van het ‘vliegwiel’ en het ‘vliegwieleffect’. Wat dit precies inhoudt? Het ‘vliegwieleffect’ is ook wel bekend als de gesimuleerde massatraagheid en geeft weer hoe realistisch de trainer jouw pedaaltred kan simuleren. Hoe hoger dit getal, hoe realistischer die is.

Wil je liever niet voor elke training U eerst bezighouden met uw fiets op een toestel te zetten en liever er direct mee beginnen dan heb je nog de Wattbike of Neo Bike Smart.

De Wattbike Pro heeft een weerstandbereik van 0-3750 Watt. Daarmee is hij geschikt voor individuele trainingen van fitte individuen tot toprenners en topsprinters. Krachttraining, sprints en het simuleren van (zware) beklimmingen behoren tot de dagelijkse gebruiksmogelijkheden van de Pro.

De Wattbike Trainer heeft een weerstandbereik van 0-2000 Watt. Dat maakt hem geschikt voor junioren, trainingen met hoge rpm, revalidatie, groepsles en meer algemeen gebruik, zoals bijvoorbeeld in het sportcentrum. Door gebruik van de magneetrem kun je met de Trainer een groot deel van het weerstandbereik van de Pro halen. Alleen kun je bij een zelfde omwentelingssnelheid met een veel lager weerstand beginnen waardoor de Trainer voor een veel grotere doelgroep geschikt is.

De Tacx NEO BIKE Smart is een revolutionaire Smart bike ontworpen voor een ongekende, unieke en levendige ervaring. Zijn unieke features en design maken binnen fietsen verrassend realistisch en plezierig, en bieden tegelijkertijd een gemakkelijke manier om met je favoriete applicaties te trainen. Speciale features zijn: interactieve ventilatoren, geometrie van race- en triathlonfietsen, virtual shifting, stil nauwkeurig en krachtig, 4,5" display, besturingsknoppen, 2 USB opladers, telefoon- en tablethouder, pedaalkracht analyse, met en zonder netstroom te gebruiken, dynamische inertie en road feel & gear feel. De Tacx NEO Bike Smart heeft een veel sterkere weerstandsmotor dan z’n concurrenten met een maximaal remvermogen van 2200 Watt en dus kan je zeer gericht trainen op klimmen en sprinten. De maximale hellingsgraad kan zelfs oplopen tot 25%!

Welkom Cento1Hy

2018-07-10

Wilier Triestina heeft zijn eerste kennismaking met de nieuwe e-road-markt aangekondigd met de Cento1 Hybrid - een machine van 11,9kg waarmee het 's werelds lichtste e-road-aanbod is.

De Cento1Hy combineert de traditionele trekken van Wilier met de allernieuwste intelligentie van het lichtste servo-assistentiesysteem op de markt.

Cento1Hy is gebouwd met een monocoque carbon kader en maakt gebruik van een Ebikemotion servo-assistentiesysteem, dat is ingebouwd in de achternaaf van de fiets, met een totaalgewicht (motor, batterij en bedieningselementen) van 3,7kg. Het Italiaanse bedrijf beweert dat dit de lichtste oplossing op de markt is.

De ondersteuning van het achterwielnaaf wordt aangedreven door een 250Wh batterij ondergebracht in de onderste buis van de Cento1Hy, netjes uitgevoerd.

"We hebben ons gericht op diegenen die voor het eerst de wereld van racefietsen ontdekken", zegt Wilier in hun productrelease. "Evenals de duizenden gepassioneerde fietsers die al racefietsen gebruiken, maar moeite hebben om hun vrienden bij te houden, of die hun favoriete klim niet meer kunnen verslaan," vervolgden ze.

In een mogelijke wereldprimeur komt de fiets met een eigen app! De EBIKEMOTION-app van Wilier biedt toegang tot het 'systeemcommandocentrum' van de Cento1Hy.

"Deze app opent de deur naar een hele reeks functies, van de eenvoudigste - klassieke fietscomputerfuncties zoals weergavesnelheid, afstand, resterende laadniveau, helling enz. - tot het meest complexe, navigatiebeheer en programmeren van de verschillende uitgangen, opnemen data, het instellen van weersvoorspellingen, enz. ", zegt Willier.

Het systeem kan ook worden geïntegreerd met de hartslagmeter van de rijder. In combinatie met een HRM kan een vooraf bepaalde drempel worden ingesteld, waarbij het systeem de motor inschakelt tot uw hart terugkeert naar een comfortabel niveau.

Er zal ook een mogelijkheid bestaan om een extra batterij te voorzien voor de lang ritten.

 

 

Wilier Triestina has announced his first introduction to the new e-road market with the Cento1 Hybrid - a 11.9kg machine that makes it the world's lightest e-road offering.

The Cento1Hy combines the traditional features of Wilier with the latest intelligence of the lightest servo assistance system on the market.

Cento1Hy is built with a monocoque carbon frame and uses an Ebikemotion servo assistance system, which is built into the rear hub of the bike, with a total weight (engine, battery and controls) of 3.7 kg. The Italian company claims that this is the lightest solution on the market.

The support of the rear wheel hub is driven by a 250Wh battery housed in the bottom tube of the Cento1Hy, neatly executed at the first glance.

"We have focused on those who discover the world of racing bikes for the first time," says Wilier in their product release. "Like the thousands of passionate cyclists who already use road bikes, but have trouble keeping up with their friends, or who can not beat their favorite climb," they continued.

In a possible world first, the bike comes with its own app! The Wilik EBIKEMOTION app provides access to the Cento1Hy 'system command center'.

"This app opens the door to a whole range of functions, from the simplest - classic bike computer functions such as display speed, distance, remaining charge level, slope etc. - to the most complex, navigation management and programming of the different outputs, recording data, setting weather forecasts , etc. ", says Willier.

The system can also be integrated with the heart rate monitor of the rider. In combination with an HRM, a predetermined threshold can be set, with the system switching on the motor until your heart returns to a comfortable level.

There will also be a possibility to provide an extra battery for the long journeys.

Welk remsysteem is nu het beste?

2017-10-03

WELK REMSYSTEEM IS NU HET BESTE?

Traditioneel hadden zowel racefietsen als mountainbikes velgremmen. Bij de doorontwikkeling werden aanvankelijk alleen mountainbikes uitgerust met schijfremmen, maar deze trend heeft zich inmiddels doorgezet naar racefietsen

 

Velgremmen technisch

Aanvankelijk werden velgremmen altijd mechanisch bediend en bij racefietsen is dat nog steeds het geval. Door met de remgreep een kabel aan te trekken werden de remblokken naar de velg getrokken. Dit zorgt voor het remmende effect. Bij mountainbikes werden vervolgens ook velgremsystemen met hydraulische bediening uitgerust. Bij dit systeem wordt vanuit de remgreep olie in de leiding geduwd, die vervolgens de remblokken tegen de velg duwen.

 

Schijfremmen technisch

Ook bij schijfremmen bestaat de hydraulische en mechanische variant. Hydraulische bediening bestaat ook hier uit het in de remkabel spuiten van olie. De olie die bij de hydraulische bediening in de kabel wordt gespoten drukt aan het andere uiteinde tegen de zuigers in de remklauw. Deze drukken vervolgens op de remschijf. Schijfremmen met mechanische bediening hebben gewoon een kabel die aan de zuigers trekt, waardoor de remklauw naar de remschijf getrokken/geduwd wordt.

 

Vergelijking

Welk remsysteem is nu het beste? Hierbij willen we niet het verschil tussen mountainbiken en racefietsen benoemen, maar een meer algemene benadering geven. Enkele nadelen van velgremmen zijn:

- bij nat weer verliezen ze een groot deel van het remvermogen.

- velgremmen zijn gevoelig voor vuil. Dit is vooral bij mountainbiken een groot nadeel. Zodra de velg onder het vuil zit gaat dit ten koste van het remvermogen en daarnaast zal de velg veel sneller slijten.

- zodra (door spaakbreuk of welke reden dan ook) er een slag in het wiel zit kan met een velgrem niet meer geremd worden. Vaak moet het remsysteem dan 'open' gezet worden, omdat anders het wiel niet meer vrij kan ronddraaien.

- een versleten velg kan gevaarlijke situaties opleveren, waarbij ernstige ongelukken kunnen gebeuren. Het remoppervlak wordt op een bepaald moment zo dun dat het de druk van de band niet meer aankan.

 

Een schijfrem kent een aantal van deze problemen niet. Zo levert een schrijfrem een grotere remkracht, zeker bij nat weer. Ook is deze remkracht, zeker bij gebruikmaking van een hydraulisch remsysteem beter doseerbaar. Wordt in vuil terrein gereden, denk hierbij vooral aan mountainbiken, dan is een schijfrem minder gevoelig voor dit vuil en blijft de remkracht in stand, zonder de velgslijtage. Het is dus ook duurzamer.

Toch heeft een schijfrem ook wat nadelen.

- Schijfremsystemen zijn niet universeel uitwisselbaar, aangezien de remschijf die op het wiel zit moet passen bij het remsysteem dat op de vork zit. Hierdoor wordt het snel wisselen van een wiel tijdens een wedstrijd moeilijker. Dit is vooral bij wielerwedstrijden op de weg een probleem.

- Schijfremblokjes zijn duurder dan traditionele remblokjes. Deze gaan echter wel weer langer mee door de mindere slijtage.

- Bij het maken van een noodstop komen er gigantische krachten op de spaken, met mogelijke spaakbreuk tot gevolg. Dit is wel hoofdzakelijk een nadeel voor de mountainbike en minder voor de racefiets.

 

De intrede van schrijfremmen op de racefiets is niet meer terug te draaien. Het echte succes van de schrijfrem zal tijdens wedstrijden moeten blijken. Twee problemen die nog opgelost moeten worden is de uitwisselbaarheid en de duurzaamheid. Uitwisselbaarheid is nog een probleem, omdat het wisselen van een racewiel met steekassen en schrijfrem nu eenmaal langer duurt dan het wisselen van een wiel met velgrem. De duurzaamheid kan een probleem worden indien een koers van 5 tot 6 uur verreden wordt in extreem slecht weer over een aantal zware cols. Het risico bestaat dat de schrijfremblokjes dit niet volhouden. Een directe oplossing hiervoor is nog niet voorhanden, maar het probleem heeft zich ook nog niet echt voorgedaan. In het veldrijden en mountainbiken speelt dit probleem natuurlijk niet.

Kom gerust beide versies testen tijdens onze opendeurdagen op 28 en 29 oktober